Brug den indbyggede firewall i Windows 10

Beskyt din computer, mens du kontrollerer dine applikationers internetadgang med den integrerede Windows 10 firewall.

Alle Windows-computere har funktioner, der beskytter styresystemet mod hackere, vira og forskellige former for malware. En af dem, Windows Defender Firewall, har altid været en del af Windows og var inkluderet i XP, 7, 8, 8.1 og senest Windows 10. Det er aktiveret som standard. Dets job er at beskytte computeren, dine data og endda din identitet, og det kører konstant i baggrunden.

Hvorfor er firewalls vigtige?

I den fysiske verden er en firewall en væg, der er designet specifikt til at stoppe eller forhindre, at eksisterende flammer nærmer sig. Når en truende ild når firewallen, vil væggen blive stående og beskytte det, der gemmer sig bag den.

Windows Defender gør det samme; bare med data – eller mere specifikt: datapakker. En af dets opgaver er at se nærmere på, hvad der prøver at komme ind og ud af computeren fra hjemmesider og e-mails og undersøge, om dataet er farligt eller ej. Hvis programmet vurderer, at dataet er sikkert, lader det den komme igennem. Data, som vurderes at kunne være en trussel mod computerens stabilitet eller informationen på den, bliver blokeret. Det er en forsvarslinje præcis som en fysisk firewall. Dette er dog en meget enkel forklaring af et meget teknisk emne.

Hvorfor og hvordan du får adgang til firewallens muligheder?

Windows Defender Firewall tilbyder forskellige indstillinger, som du kan konfigurere:

  • Manuel blokering af et program, som ellers automatisk er tilladt, eksempelvis Microsoft Tips eller Get Office. Når du blokerer disse programmer, deaktiverer du dem egentlig. Hvis du ikke er fan af påmindelser om, at du bør købe Microsoft Office, eller hvis de tips, der popper op, distraherer dig, kan du få dem til at forsvinde.
  • Du kan vælge at lade applikationer, der som standard er blokeret, sende data via din computer. Denne mulighed er ofte relevant for ikke-indbyggede applikationer, som du selv installerer, eksempelvis iTunes. Det skyldes, at Windows kræver godkendelse for både installation og datatransfer. Det kan dog også være relevant for Windows-relaterede applikationer, for eksempel muligheden for at bruge Hyper-V til at lave virtuelle maskiner eller Remote Desktop til at tilgå din computer fra andre enheder.
  • Deaktiver firewallen fuldstændig. Det kan du gøre, hvis du vælger at bruge en anden udbyders sikkerhedsløsning, eksempelvis antivirusprogrammer fra McAfee eller Norton. Nye computere kommer ofte med en gratis prøve på disse programmer, og mange brugere vælger at købe det efterfølgende. Du bør også deaktivere Windows Firewall, hvis du har installeret et alternativ.

Du bør ikke deaktivere Windows Defender Firewall, hvis ikke du har et andet system på plads. Du bør heller ikke køre flere firewalls på samme tid.

Ændr Windows Firewall-indstillinger

Når du er klar til at lave ændringer i Windows Firewall, indtaster du ”Windows Defender” i søgeområdet i din proceslinje, hvorefter du vælger ”Windows Defender indstillinger” fra listen.

Fra Windows Defender Firewall-området kan du gøre flere ting. Muligheden for at aktivere og deaktivere Windows Firewall finder du i venstre side. Det kan være en god idé indimellem lige at tjekke her, om firewallen rent faktisk er slået til.

Noget malware, hvis det formår at komme igennem, går nemlig ind og slukker for firewallen, uden at du opdager det. Klik for at bekræfte, og klik derefter på pilen for at vende tilbage til firewallens startskærm. Du kan også nulstille indstillingerne, hvis du har ændret dem. Denne mulighed ”Restore Defaults/Gendan Standardindstillinger” finder du også i venstre side.

Indstillinger, som er markedet med et blåt og guld skjold, kan du kun tilgå med et administratorkodeord.

Sådan blokerer du et program med Windows Defender Firewall

Windows Firewall giver nogle Windows 10-programmer og applikationer lov til at sende data ind og ud af computeren, uden brugeren konfigurerer noget som helst. Dette omfatter Microsoft Edge og Microsoft Photos samt andre nødvendige funktioner såsom Core Networking og Windows Defender Security Center.

Andre Microsoft-programmer, eksempelvis Cortana, kræver dog muligvis din eksplicitte tilladelse, første gang du bruger dem. Denne tilladelse åbner blandt andet de nødvendige porte i firewallen. Du kan trække din tilladelse tilbage, hvis du ændrer mening.

For at blokere et program på en Windows 10-computer

  1. Inde i Windows Defender Firewall-appen vælger du ”Allow/Tillad” og ”App through Firewall/App gennem firewall”
  2. Klik ”Change Setting/Ændr indstillinger”, og indtast administratorkodeordet, hvis du bliver bedt om det
  3. Lokaliser den applikation, som du vil blokere. Den vil have et flueben i siden
  4. Klik på tjekboksen for at blokere adgang. Der er to muligheder – privat eller offentlig. Vælg begge
  5. Klik OK.

Når du har gennemført denne proces, er de applikationer, som du har valgt, blokeret baseret på den netværkstype, du har valgt.

Enable registration in settings - general