Databeskyttelse, VPN og online anonymitet

Vi bruger ekstrem meget tid på at surfe rundt på internettet, men de fleste af os ved ikke, hvordan vi beskytter os selv og vores digitale datas, når vi færdes online. Mange internetsider kræver, at vi afgiver en række personlige oplysninger og tillader dermed siderne at få adgang til selvsamme. Af denne grund bør vi alle gøre os bevidste om, hvad vi foretager os online, og hvordan vi beskytter os selv imod potentielle trusler.

Hver gang du åbner en ny internetside, bliver der oprettet en IP-adresse til dig. En IP-adresse kan på mange måder sammenlignes med et digitalt fingeraftryk, og kan derfor spores direkte tilbage til afsender. Der kan være mange årsager til, at du gerne vil beskytte dig selv og dine datas online, og derfor bør du anskaffe dig en VPN.

Hvad er en VPN?

Der er rigtig mange, som er begyndt at anskaffe sig en VPN, og det er der god grund til. Men hvad er en VPN? VPN står for Virtual Private Network og er lidt groft forklaret en teknologisk forbindelse, som skjuler din digitale færden.

En VPN-forbindelse sender samtlige af dine søgninger igennem en krypteret tunnel, som forhindrer andre i at se, hvad du søger på. Forbindelsen skjuler med andre ord, alt hvad du foretager dig online, da dens krypterede funktioner anonymiserer din IP-adresse.

Spiller du for eksempel om jackpot hos et online casino, vil internetudbyderen ikke kunne få adgang til dine oplysninger og informationer, og du skal derfor ikke være bekymrer om, at dine digitale datas ender i de forkerte hænder.

Fordelene ved en VPN

Som du nok kan høre, er det fordelagtigt at anskaffe sig en VPN, og selvom ovenstående grunde giver mening i sig selv, er der altså flere fordele ved brug af en VPN. Rejser du for eksempel meget i udlandet, kan en VPN være særlig effektiv for dig. Vil du gerne skabe dig et overblik over, hvilke VPN’s som anbefales, kan du finde et par stykker her.

Beskyt dig selv mod hackerangreb udenlandsk

Når vi rejser udenlandsk, vil vi ofte have behov for at benytte os at de lokale netværksforbindelser, og det er særligt i sådanne situationer, at hackere vil forsøge at få adgang til vores datas. Men benytter du dig af en VPN, vil ej hellere hackere kunne få adgang til dine oplysninger, og det kan skabe stor tryghed for enhver, der rejser uanset hvad.

Undgå geoblokering når du streamer online

Om du befinder dig i et andet land, eller om du befinder dig i Danmark og gerne vil have adgang til en udenlandsk internetside, kan din geografiske placering sommetider forhindre dig i at benytte deres service.

Et klassisk eksempel findes ved diverse streamingtjenester, hvor nogle udbydere kun tillader personer, som befinder sig i landet at benytte tjenesten. Sidder du I Danmark og gerne vil have adgang til det amerikanske netflix-udvalg, vil du opleve ikke at have adgang til siden.

Dette skyldes netop din geografiske placering, som er forbundet med din IP-adresse. Men i og med at VPN’en går ind og anonymiserer din IP-adresse, vil din geografiske placering af samme grund ikke være til at fastsætte. Vil du gerne læse mere om, hvordan du bliver usynlig på nettet, giver forbrugerrådet, Tænk, dig flere fornødne oplysninger, som kan være brugbare for dig, der bevæger dig på nettet. 

Der er udelukkende fornuftige grunde til at afskaffe sig en VPN. Det handler om din sikkerhed, en sikkerhed som du bør være kompromisløs omkring. Som du ej heller ville blive hjemme fra en læge-konsultation, hvis du var syg, bør du ej heller navigere udenom en VPN. Sikker færden og tryghed på internettet, kan være altafgørende for din trivsel, så pas på dig selv.

Enable registration in settings - general