Sådan gør du din computer fri for uønskede gæster!

!Mange brugere oplever ofte at deres computere eller bærbare med tiden arbejder mere trægt, bruger længere tid på at loade, og bruger mere processorkraft end normalt. Det kan skyldes at hardwaren ikke fungerer optimalt eller man har installeret mange programmer som kører på computeren på én gang. Ofte skyldes det dog, at man har tildraget sig uønskede gæster såsom malware, keyloggere, adware, spam toolbars mv. – dette kaldes populært spyware.

Spyware bliver ofte installeret uden at man er klar over det, og kommer ind i systemet via filer eller pogrammer man downloader på nettet. Her ligger spywaren og gemmer sig, og når man installerer sit nye program, bliver spywaren dermed installeret – uden at man ved det! Spyware er den type af ondsindede programmer som er sværest at finde, hvis man ikke er teknisk dygtig eller får hjælp fra enten programmer eller personer som har stor ekspertise i at lokalisere disse.

Spywaren installerer typisk ubrugelige, for ikke at sige irriterende toolbars i din browser, og skaber f.eks. en masse irriterende popups i din browser. Ud over dette findes der er også en lang række af keyloggere, som kan gemme og videregive alle de koder du taster ind på nettet – dermed kan en 3. part skaffe sig adgang til fortrolige oplysninger uden at skabe mistanke om svindel eller snyd. Sidst men ikke mindst vil spywaren skaffe sig adgang til de oplysninger du anvender på nettet, f.eks. hvilke sider du ofte surfer på, hvilke film du ser og hvilke tjenester du benytter dig af.

Hvad kan jeg selv gøre?

Du kan dog gøre meget selv for at afhjælpe disse problemer, og undgå at de opstår igen. Én af de vigtigste faktorer for at undgå spyware er, at kun hente filer og programmer fra sider du stoler på. Det kan være meget autoritære sider som Microsoft, Adobe, Firefox el. lign. Disse er ofte garant for, at der ikke er installeret 3. parts spyware, som ønsker sig adgang til din computer. Du kan med fordel også tage installationer nye af programmer ekstra langsomt, da du ofte bliver bedt om at trykke ”ja” til om du vil godkende ”ekstra” programmer end det oprindelige. Det er som regel på den måde, at spyware finder vej til de fleste computere. Du skal også altid være ekstra varsom hvis du ønsker at deltage i konkurrencer, og tests f.eks. på Facebook. Du vil i langt de fleste tilfælde skulle indtaste personlige oplysninger og give forskellige Facebooksider/grupper adgang til personlig data.

Få hjælp af eksperterne!

Mange tror fejlagtigt at antivirusprogrammer altid beskytter spyware, desværre kommer Antivirus til kort i lang de fleste tilfælde, da disse programmer er designet specifikt til at håndtere vira og ikke spyware. Spyware bliver time for time mere og mere avanceret, og de personer der benytter sig af disse bliver også mere snu. Heldigvis kan man med de rette programmer få hjælp og vejledning. Der findes en lang række programmer som er designet specifikt til at håndtere Spyware trusler man kalder disses programmer antispyware.

Et af de mest populære og bedst modtagne Antispywareprogrammer er danske Anti Explorator. Anti Explorator er udviklet med henblik på at kunne afværge de trusler som de fleste danske brugere bliver udsat for. Programmet giver en omfattende beskyttelse imod spyware og kan nemt identificere, lokalisere og ikke mindst fjerne spyware fra din computer. Programmet er meget brugervenligt, og er man ikke specielt IT-kyndig ydes der dansk support alle ugens dage (programmet er også på dansk da det er danskudviklet).